Bajet 2014 bajet untuk orang kaya, kata Azmin

The Malaysian Insider25 October 2013
Azmin nafi keluar PKR, dakwa ia khabar angin

PKR hari ini menyifatkan Bajet 2014 yang dibentangkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak adalah ‘bajet untuk orang kaya’.

Menurut Timbalan Presiden PKR Mohamed Azmin Ali (gambar), memandangkan kerajaan Barisan Nasional (BN) sudah melepasi fasa pilihan raya umum, maka tiada kepentingan memenangi hati rakyat.

"Sekiranya tahun lepas bajet dibentangkan lebih kepada bajet rakyat, namun kerana kerajaan dapat meneruskan mandat mentadbir negara, berlaku perubahan ketara apabila BN berasa mereka tidak perlu memperjuangkan kepentingan rakyat," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Malah pelaksananan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) juga dianggap sebagai perbuatan membalas dendam kerana mereka mengetahui ramai rakyat menyokong pembangkang.

Tindakan membandingkan GST negara lain juga tidak wajar kerana jelas ia melibatkan situasi berlainan.

"Najib cuba bandingkan dengan Singapura, kononnya kadar 6% masih rendah berbanding 7%. Namun semasa ia diperkenalkan di negara itu iaitu pada 1994, ia bermula dengan kadar 3%," katanya.

"Apabila PRU berakhir maka inilah hasilnya, yang miskin menjadi semakin miskin."

Azmin bagaimanapun tidak menafikan defisit negara harus dikurangkan tetapi mengambil duit dari rakyat adalah tidak wajar.

"Masalah asasnya apabila ia melibatkan kebocoran, pembaziran dan penyelewengan. Tiada pelaksanaan komprohensif menangani masalah ini.

"Maka tiada jalan penyelesaian, pemberian cukai tinggi belum tentu dapat menyelesaikan masalah," katanya.

Azmin pada masa sama turut menjangkakan berlakunya tekanan inflasi dan kenaikan kos sara hidup.

"Apa usaha kerajaan untuk mengurangkan kos pengangkutan dan memperbaiki perkhidmatan pengangkutan awam. Malah kebajikan rakyat untuk kesihatan juga telah diabaikan," katanya.

Kerajaan akan melaksanakan GST bermula 1 April,  bagi menggantikan Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST).

Najib mendakwa ia adalah sistem cukai yang adil dan menyeluruh yang memanfaatkan semua rakyat Malaysia dan pada kadar paling rendah di kalangan negara Asean ketika membentangkan Bajet 2014 di Dewan Rakyat semalam. - 26 Oktober, 2013.

LULUS dresses $46 19% OFF

SALE $46 was: $57 | Buy at Lulus.com

Top 10 Most Dangerous Dogs In The World

Here Are The Top 10 Most Dangerous Dogs In The World

High Interest Payday Loans are Ancient History

$5,000 for $151/mo, 5.99% APR, 3 yr repayment, $0 down payment. Free, no obligation quotes. Get up to 5 offers in minutes. Start loan request now.

Hilton HHonors™ Card

Apply Today! Earn 50,000 Hilton HHonors™ Bonus Points. Terms Apply.

Final Goodbye - 'She Was The Love of My Life'

Burt Opens Up Finally About Sally Relationship.

Get This Once-In-A-Lifetime Deal Before It's Gone!

Get 4 Disney Movies For $1 With Membership. See Details. Exclusive Titles, Merchandise, Offers & Discounts. Plus, Free Shipping On Your Initial Order!